Варто знати: які права та обов’язки має класний керівник

Варто знати: які права та обов’язки має класний керівник


Щоб розуміти, яким є коло повноважень та обов’язків класного керівника, EtCetera звернувся до українського законодавства. На це питання дає відповідь Положення про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти.

ПРАВА КЛАСНОГО КЕРІВНИКА

1 Відвідування уроків, занять та позакласних заходів, семестрових, річних атестацій та заліків у закріпленому класі (групі).

2 Присутність на заходах, що проводять для учнів навчальні, культурно-просвітні заклади, інші юридичні або фізичні особи.

3 Внесення пропозицій на розгляд адміністрації навчального закладу та педагогічної ради про моральне та матеріальне заохочення учнів.

4 Ініціювання розгляду адміністрацією навчального закладу питань соціального захисту учнів.

5 Внесення пропозицій на розгляд батьківських зборів класу (групи) щодо матеріального забезпечення організації та проведення позаурочних заходів.

6 Відвідування учнів за місцем їх проживання (за згодою батьків, опікунів, піклувальників), вивчення умов їх побуту та виховання.

7 Внесення пропозицій на педагогічних зборах щодо притягнення до відповідальності батьків, які ведуть аморальний спосіб життя, грубо поводяться зі своїми дітьми, завдають їм моральної та фізичної шкоди.

8 Вибір форми підвищення педагогічної кваліфікації з проблем виховання.

9 Вияв соціально-педагогічної ініціативи, вибір форм, методів, засобів роботи з учнями.

10 Захист професійної честі та гідності.

11 Матеріальне заохочення за досягнення вагомих результатів у роботі.

ОБОВ’ЯЗКИ КЛАСНОГО КЕРІВНИКА

1 Обрання адекватних засобів реалізації завдань навчання, виховання і розвитку учнів.

2 Здійснення педагогічного контролю за дотриманням учнями статуту і Правил внутрішнього трудового розпорядку навчального закладу, інших документів, що регламентують організацію навчально-виховного процесу.

3 Інформування про стан виховного процесу в класі та рівень успішності учнів педагогічну раду, адміністрацію навчального закладу, батьків.

4 Дотримання педагогічної етики, повага до гідності учня, захист його від будь-яких форм фізичного, психічного насильства.

5 Стверджування своєю діяльністю поваги до принципів загальнолюдської моралі.

6 Пропагування здорового способу життя.

7 Постійне підвищення професійного рівня, педагогічної майстерності, загальної культури.

8 Ведення документації, пов’язаної з виконанням повноважень класного керівника (класні журнали, особові справи, плани роботи тощо).

9 Регулярна підготовка та проведення батьківських зборів, зборів учнівського активу (не менше двох разів на семестр) та зборів органів учнівського самоврядування.

EtCetera

Кiлькiсть переглядiв: 358